Beveiliging
Wanneer moet een bedrijf een brandmeldinstallatie hebben?
Wil je weten wanneer een brandinstallatie verplicht is en welke installaties mogelijk zijn? Ontdek hier meer.
Een brandmeldinstallatie kan wettelijk verplicht zijn op basis van de Arbowet, de NEN 2535-norm en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL, opvolger van het Bouwbesluit 2012). Bovendien moet je een brandmeldinstallatie ook koppelen aan een ontruimingsinstallatie. Deze installatie moet voldoen aan de veiligheidseisen in de NEN 2575.
Hoe weet je nu of je verplicht bent om een brandmeldinstallatie te laten plaatsen? Dit hangt sterk af van wat voor bedrijf je hebt. Experts voeren dan ook eerst een risicoanalyse uit. Ze nemen dan deze specifieke zaken onder loep:
bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en/of veel brandbare materialen opslaan, zijn altijd verplicht om een brandmeldinstallatie te plaatsen.
Blijkt een brandmeldinstallatie (BMI) in jouw pand verplicht?
In dat geval heb je een Programma van Eisen (PvE) nodig. In dit document staat aan welke technische en functionele eisen jouw installatie moet voldoen volgens de wet. Een goedgekeurd PvE is dé sleutel tot een veilige werkomgeving en een probleemloze certificering.
Geen wettelijke verplichting? Informeer toch bij jouw verzekeraar!
Bestaat er geen wettelijke verplichting om een brandmeldinstallatie te plaatsen in jouw pand? Je verzekeraar kan alsnog eisen dat je dit doet. Neem je polis daarom goed door en dubbelcheck bij jouw verzekeraar of plaatsing van een brandmeldinstallatie inderdaad noodzakelijk is.
Een brandmeldinstallatie geeft tijdig aan of er brand is. Goede installaties geven zelfs bij de eerste rook aan dat er brand is en dat kan al veel mensenlevens redden. Bovendien kun je zo ook schade aan (kostbare) werkmaterialen en aan het gebouw beperken of helemaal voorkomen.
Zeker in bedrijfspanden waar veel mensen verblijven, is een brandmeldinstallatie belangrijk. Je wilt ten slotte op een ordelijke manier grote groepen mensen op tijd in veiligheid brengen. Voor dit soort bedrijven is een brandmeldinstallatie daarom zeker interessant: scholen, hotels, restaurants, musea en theaters, kantoren, fabrieken, zorginstellingen, kinderdagverblijven, sporthallen, boerderijen en gevangenissen.
Plaats je geen brandmeldinstallatie terwijl dit wettelijk wel verplicht is? Onderschat de gevolgen niet. Je kunt forse boetes krijgen en zelfs een celstraf krijgen, zeker als een brand mensenlevens heeft gekost of ernstige schade aan kostbare goederen heeft toegebracht. Sowieso kun je zonder een brandmeldinstallatie geen schade declareren bij je verzekeraar.
Wanneer is een brandmeldinstallatie verplicht voor een kantoor?
Voor brandmeldinstallaties in kantoren gelden specifieke regels. Installatie van de brandmelders is in elk geval zeker verplicht als één of meer van deze zaken spelen:
Vooral in zorginstellingen kunnen mensen die slecht ter been zijn niet snel vluchten als er brand is. Het is daarom cruciaal dat een brandmeldinstallatie zo gevoelig is dat die al bij de eerste tekenen van een brand een melding geeft. Bovendien moet de brandmeldinstallatie in een zorginstelling meldingen automatisch doorsturen naar de brandweer: dit is zelfs wettelijk verplicht.
Welke brandmeldinstallatie is verplicht voor jouw pand? Dit wordt bepaald aan de hand van de risicoanalyse vooraf. In sommige gevallen is een handmatig systeem voldoende. In je pand hoeven zich dan alleen handbrandmelders te bevinden. In andere gevallen moet je zowel handbrandmelders als een automatische brandmeldinstallatie hebben.
Doormeldingen soms verplicht
Het is mogelijk dat jouw brandmeldinstallatie meldingen verplicht moet doorsturen naar een alarmcentrale en/of naar hulpverlenende instanties, zoals de brandweer. Dit geldt in elk geval voor panden waar veel mensen overnachten, zoals hotels of zorginstellingen.
Automatische brandblusfunctie
Verder kan een brandmeldinstallatie ook zijn uitgerust met een automatische brandblusfunctie. Door meteen te blussen kun je immers verdere verspreiding van vuur beperken of voorkomen.
Een brandmeldinstallatie is pas effectief als er ook direct actie op volgt. Overdag kunnen de aanwezige Bhv’ers een brandmelding prima opvolgen. Buiten kantoortijden kun je op een professionele alarmopvolging van VSS Security kiezen: je bent dan verzekerd van een snelle reactie!
Belangrijke verandering: Brandweer stopt met sleutelkluizen
Momenteel maakt de brandweer gebruik van sleutelkluizen en sleutelbuizen om zo snel mogelijk een gebouw te kunnen betreden. Echter, de brandweer rukt steeds vaker uit buiten de eigen gemeente, maar niet alle blusvoertuigen hebben toegang tot alle sleutelkluizen. Dit bemoeilijkt het beheer en het onderhoud voor pandeigenaren. Brandweer Nederland gaat daarom de verantwoordelijkheid voor toetreding tot een gebouw terugleggen bij de eigenaren en dat houdt het volgende in (Bron: brandweer.nl).
Voorkom vertraging bij een brandmelding! VSS Security helpt je met een betrouwbare en toekomstbestendige toegangsoplossing. Neem contact op voor advies en alarmopvolging op maat.
Een brandmeldinstallatie moet altijd voldoen aan de NEN-norm 2535. Aan de levering en installatie zijn bovendien strenge regels gebonden. VSS Security werkt samen met gecertificeerde partners om te zorgen voor een betrouwbaar en goed functionerend brandmeldsysteem dat voldoet aan alle wettelijke eisen. Zo ben je verzekerd van maximale brandveiligheid.
Na plaatsing van een verplichte brandmeldinstallatie ben je ook verplicht tot goed onderhoud. Zo voldoet de installatie steeds aan de wettelijke veiligheidsnormen. Maar op welke manieren zorg je voor de brandmeldinstallatie?
Elk gebouw met een brandmeldinstallatie is wettelijk verplicht om minstens één Beheerder Brandmeldinstallatie (BBMI) te hebben. Je kunt binnen je organisatie iemand opleiden tot BBMI, maar in de praktijk blijkt dat dit vaak op den duur minder prioriteit krijgt. Dit kan leiden tot incomplete controles en een niet bijgehouden logboek, wat risico’s met zich meebrengt.
Veel bedrijven kiezen er daarom voor om het beheer van de brandmeldinstallatie uit te besteden aan een professioneel bedrijf, zoals VSS Security. Een installatie wordt zo altijd correct onderhouden. Bovendien blijft die aan de wettelijke eisen voldoen. Meer over onze dienst Beheer Brandmeldinstallatie via onderstaande link.
Zorg ervoor dat de brandmeldinstallatie regelmatig wordt gekeurd. Schakel hiervoor een onafhankelijke inspectiedienst in. De inspecteur onderzoekt of er goed onderhoud is gepleegd en of eventuele doormeldingsinstallaties goed werken. Na de inspectie ontvang je een rapport. Hierin staat of de installatie (nog) voldoet aan alle eisen en daar kunnen twee situaties uit voortkomen:
De installatie voldoet. Het rapport geeft aan dat de installatie voldoet aan alle regels. Als bewijs hiervan krijg je een inspectiecertificaat. Dit certificaat kun je tonen aan je verzekeraar, de gemeente of de brandweer. De installatie voldoet niet. Het rapport geeft aan dat er verbeteringen nodig zijn. In dit geval schakel je een erkend bedrijf in om deze verbeteringen aan te brengen. Zie hiervoor punt 3.
Moet de installatie worden aangepast of hersteld? Schakel hier alleen gecertificeerde bedrijven voor in. Ook na een onderhoudsbeurt ontvang je van het bedrijf een certificaat dat je als bewijs kunt voorleggen aan de verzekeraar, de gemeente of de brandweer.
De veiligheid van jouw medewerkers, klanten of cliënten is je alles waard. Neem daarom vandaag al contact op met VSS Security. Onze experts vertellen je graag meer over de eisen, de certificeringen en de mogelijke ontwerpen voor een goed functionerende brandmeldinstallatie.